Originalarbete

Första steget innan man kan göra ett screen- eller transfertryck är att ta fram ett original. Det är den bild eller logotyp man vill trycka på sitt plagg. Originalet skall vara vektoriserat för bästa möjliga resultat. Vektorisering innebär att motivet är uppbyggt med matematiska formler vilket gör att man ska skala upp det utan att kvaliteten försämras.

Vanliga format för vektorgrafik är EPS, PDF eller AI. Det är dock inte säkert att motivet är vektoriserat bara för att det är sparat i dessa format, det går att infoga en vanlig ”pixelbild” i formaten vilket gör att man ibland kan luras att tro att det är vektoriserat.

Screentryck

Metod för textiltryck där man trycker färgen direkt på ett plagg, även kallat direkttryck.

På kläder

Resultatet av screentryck på kläder är av högsta kvalitet och det är den tryckmetod som har längst hållbarhet. Direkttryck (screentryck) går att använda på de flesta sorters textil men det är att rekommendera vid tryck på t-shirt, piké, hood och tygkasse.

Förberedelser

Motivet som skall tryckas separeras digitalt och varje färg skrivs ut i svart på en film. Därefter tejpar man upp filmen på en ljuskänslig ram och belyser den i ett ljusbord med starkt ljus. Detta lämnar en öppning i väven på ramen för just den färg man vill trycka. För varje färg man vill trycka krävs en film och en ram.

Tryckfärg

Färgen pressas genom väven i ramen med en gummiskrapa, en så kallad rakel. Ramen ligger mot plagget och när rakeln pressar färgen genom väven går färgen in i plagget. Därefter körs plagget genom en ugn som håller en temperatur på 400 grader för att torka färgen.

Transfertryck

Metod för textiltryck där man trycker färgen på en bärare och sedan värmer fast trycket på plagget.

På kläder

Transfertryck går att använda på de flesta sorters textil. Tryckmetoden är vanlig då textilierna inte är helt släta, exempelvis då ett namn skall tryckas på en ficka på en jacka. Vid tryck på profilkläder trycks logotypen oftast med screentryck, och de enskilda medarbetarnas namn trycks med transfertryck.

Förberedelse

Transfertrycket förbereds genom att ett screentryck görs på en bärare, ett särskilt ark, och sedan placeras arket med trycket på plagget och värms fast.